Tirsdag d. 3. oktober – ”På tur til den yderste ø og det inderste rum”

Sognepræst Lise Palstrøm om studietur

 Om den skotske ø Iona, der også kaldes ”et tyndt sted”, fordi afstanden mellem himmel og jord næsten ophæves. Efter en helt fantastisk studietur til Iona Abbey glæder sognepræsten sig til at dele nogle af de mange oplevelser og indtryk fra landet, men især fra øen, klostret og naturen på Hebriderne, som øen er en del af. Den keltiske tradition lever stadig og er et bekendtskab værd både på det ydre og indre plan.                                         ( Fotos: Lise Palstrøm)

        

  

  Tirsdag d. 7. November kl. 14.00  

Ivar Brændgaard om Ukrainas skæbneår 

– en stat sammentømret i blod eller en stat i langsom undergang  v/ Ivar Brændgaard, tv-direktør, højskoleforstander, præst, sprogofficer.

 Grundet foredragsholderens brækkede ben måtte vi udskyde denne eftermiddag om konflikten mellem Rusland og Ukraine.

 Nu håber vi, det vil lykkes at komme til at høre mere om disse landes historie, men også konflikten mellem Rusland og EU, hvor Ukraine er blevet slagmarken. Ivar Brændgaard vil med baggrund i sin egenskab af sprogofficer og sit 50 år lange kendskab til det gamle Sovjetunionen og de nye selvstændige stater i Østeuropa fortælle, hvordan det måske kunne være gået anderledes. Hvilke scenarier vil kunne få vanviddet til at stoppe? – og hvad kan få situationen til at eskalere?

Hvorfor er Rusland og Ukraine – to broderfolk – i krig? Ukraine var der længe før Rusland, men gik under som stat og blev senere ved en svensk konges mellemkomst indlemmet i Rusland i 300 år og er nu efter 30 års ny selvstændighed invaderet af Rusland. Tidligere overgreb begået af såvel Hitler som Stalin får ukrainerne til at kæmpe stålsat for at undgå ny undertrykkelse. Mange er splittede – også kirken, der er delt i den ukrainsk-ortodokse og den russisk-ortodokse kirke.

Få en vurdering af den aktuelle situation og fremtidsudsigterne.
Ivar Brændgaard er uddannet sprogofficer i russisk og polsk og har fulgt med i udviklingen i det gamle Sovjetunionen i 50 år.

       

 

Sognepræst Lise Palstrøm
Låsbyvej 123, Veng
8660 Skanderborg

Mesing Kirke
og graverkontor

Præstevejen 14
8660 Skanderborg

Veng Kirke,
graverkontor og Sognehuset

Låsbyvej 80
8660 Skanderborg

Kontakt
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Præst: 86 94 37 33